top of page

 HISTORIA

Selma Ljunggren öppnar pappershandel i hörnan av Smålandsgatan och Nybrogatan år 1913. Affärerna går bra då människor på den här tiden använder papper och penna när de kommunicerar.

 

Hon har ett antal anställda i butiken medan hon själv besöker kunder på Östermalm som önskar tryckta brevpapper, korrespondenskort, visitkort, inbjudningskort till födelsedagsfester och bröllop samt inte att förglömma S.B.U.-kort (sorgens beklagande undanbedes). Selma driver Ljunggrens Papper i fyrtiotvå år, tills hon 1955 nödgas beställa ett S.B.U.-kort i eget namn.

 

Inte särskilt mycket är känt om henne som person idag. Hon gifte sig aldrig, hon bar alltid svart och därtill pärlhalsband. Hon hade två hundar, myten säger vinthundar. Selma hade även en bror, som drev vykortsförlag.

 

Efter Selmas bortgång blir det sedermera en systerdotter som förestår butiken i två år innan det strävsamma paret Alströmer skakade på sina huvuden i nästan tre decennier åt försäljare med nymodigheter som spritpennor och kopieringspapper. Deras efterträdare, en man, vars namn är bortglömt, lämnade haltande butiken efter endast två år då trappan ner till lagret förstört hans knän.

 

Ytterligare en man, enligt kunder, leverantörer och butikens kommande efterträdare, en synnerligen speciell person, lyckas trots sitt rykte hålla verksamheten flytande i nio år. Slutligen lämnar Barbara Bunke, uppvuxen i Höganäs, dotter till en armenisk pianist och en svensk flygkapten, reklambyrå- branschen i Stockholm 1989 för att bli ny innehavare.

 

Efter att nu drivit butiken i två år på Nybrogatan öppnar hon 1991 en butik till på Köpmangatan 3 i Gamla stan. Barbara driver båda butikerna under fem år för att sedan koncentrera sig på den sistnämnda och säljer därför den första.

 

Nu är det dock dags för en förändring - att lyfta fram Barbara Bunke, kreatören och konstnären.


Av den anledningen ändrar därför också butiken namn från Ljunggrens papper till STUDIO BARBARA BUNKE – papper & konst. Fortsättningsvis kommer det naturligtvis gå att handla fina papper, kuvert, pennor, lack och sigill med mera men det kommer också att finnas mer av Barbaras konst.

"NU BEGRAVER VI SELMA EFTER 102 ÅR"

bottom of page