top of page

OM

Född i Etiopien. Hennes pappa var kapten i Flygvapnet och utsänd att tillsammans med Carl Gustaf von Rosen utbilda piloter i det etiopiska flygvapnet. Mamman kom från Armenien, var utbildad konsertpianist och bodde redan i landet eftersom Barbaras morfar var inblandad i elektrifieringen av Addis Abeba. Pappan och mamman hittar således varandra i hovet kring Haile Selassie och gifter sig vilket sedan resulterar i att Barbara och hennes äldre syster kommer till världen där.

 

Sveriges och pappans uppdrag tog så småningom slut i Etiopien och familjen lämnade landet när Barbara var knappt ett år och slog så småningom ned bopålarna i Höganäs där pappan var född.

 

Skolgången för den redan då konstnärliga och pyssliga Barbara skedde i Höganäs för att avslutas med studenten i Helsingborg 1972. Därefter vidtog studier i utlandet, konstvetenskap i Lund och sedermera Konstindustriskolan i Göteborg fram till 1979.

 

Barbara flyttar sedan till Stockholm 1979 och arbetar i närmare tio år med reklam, grafisk formgivning, illustration och bokomslag.
 

Som den vetgirige person Barbara är går hon parallellt olika utbildningar och kurser, framförallt i bokbinderi. Detta sker både i Sverige och utomlands. Samtidigt som Barbara fortbildar sig slutar hon sitt arbete inom reklamvärlden och köper 1989 Ljunggrens Pappershandel på Nybrogatan i Stockholm. Verksamheten utökas 1991 med en butik till på Köpmangatan 3 i Gamla stan.
 

Under åren har Barbara också, parallellt med driften av Ljunggrens Pappershandel, hunnit med att undervisa som lärare på Konstfack samt Beckmans Designskola. Hon har framgångsrikt designat åt och samarbetat med Unicefs kortavdelning, varit kreativt ansvarig på Tysklands ledande stämpelföretag, hållit workshops och kurser runt om i Europa, skrivit böcker med mera.
 

Barbara har aldrig slutat att utvecklas som konstnär och har även djup kunskap och skicklighet inom kalligrafins förtrollande värld efter ett flertal utbildningar, bl.a. i Venedig.

Barbara Bunke har också ställt ut sin konst ett drygt tiotal gånger på olika gallerier i Sverige och utomlands. 

VEM ÄR BARBARA BUNKE?

bottom of page